Urban exploration

Gebouwen waar het lijkt alsof van de ene op de andere moment iedereen vertrokken is. Je herkent het vast uit spannende films of series. In veel verlaten gebouwen heerst deze sfeer ook echt. Jaren onbewoond met gans de inboedel nog aanwezig. De natuur neemt stilletjes aan alles terug over. Het verval doet zijn intrede.

Urban Exploration, of kortweg Urbex, is een populaire tak in de fotografie. Maar weinigen respecteren de omgeving zoals het zou moeten. ‘Take nothing but pictures, leaf nothing but footprints’ is een heilige regel waar vele urbexers tegenwoordig hun voeten aan vegen.

Het maken van foto’s op de locaties was mijn beste leerschool. Er is haast geen licht aanwezig en de omstandigheden van vocht, schimmel, stof, … maken het een uitdaging om aan de slag te gaan.
De meeste urbexfoto’s zijn dan ook HDR-foto’s van 3, 5 - of zelfs meer - bestanden.

De locaties worden goed geheim gehouden in het Urbex-wereldje. Zo voorkomt men dat er schade wordt toegebracht aan de verlaten panden. Wat ik je wel kan meegeven, is dat je ze niet meteen om de hoek zal vinden. Wij trokken al gans België door, maar bezochten ook Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Italië, Polen en Oostenrijk.