"Ik ben fotograaf" is een lege doos

"Ik ben fotograaf" is een lege doos.

Regelmatig zie ik de vraag verschijnen op social media: Ik zoek een fotograaf. Zulk een post wordt altijd aangevuld met 50 reacties van fotografen die zichzelf aanprijzen om de opdracht binnen te halen. 
Telkens opnieuw denk ik dan bij mezelf "Waar zijn we toch mee bezig?!"

De topicstarter zit helemaal juist hoor. Begrijp me niet verkeerd. En Facebook is het kanaal voor particulieren om op zoek te gaan naar een fotograaf. Maar die 50 fotografen daaronder zouden toch beter moeten weten eigenlijk... Want in feite nemen ze hun toekomstige klant al bij de neus vanaf seconde 1 en dat is toch niet het soort relatie dat je met je klant wil hoop ik.

 

Een fotograaf is evenveel als een IT'er, mechanieker, productiemedewerker, ...

Een term die in feite niets zegt. Maar die wel gebruikt wordt. Als je aan de toog aan iemand vraagt wat die doet, zal hij of zij die term vermelden. Maar eigenlijk zegt die term niets. Een IT'er kan computers maken, websites maken, netwerken beheren, WiFi-systemen opzetten OF nog honderden andere dingen. Maar er is geen enkele IT'er in de wereld die al die dingen kan. Elke IT'er heeft zijn specialiteit.
Dat geld ook voor een mechanieker, productiemedewerker, advocaat, dokter, en noem maar op.

Het Kollektief (10 van 66).jpg

Als iemand dan om een fotograaf vraagt, vind ik het triest dat er geen enkele fotograaf even doorvraagt aan de topic starter wat soort voor fotograaf die persoon wil. Ik begrijp wel waarom niemand deze vraag stelt: Er vissen te veel fotografen in dezelfde vijver.

 

Ik ben tevreden met mijn beperkingen... euhm keuzes bedoel ik.

4 jaar geleden besloot ik de commerciële markt op te gaan als fotograaf. Als startende fotograaf is het heel moeilijk om je plaatsje te vinden op de markt. Je neemt elke opdracht aan en springt een gat in de lucht als je ze binnen haalt. Maar spring je een gat in de lucht als je de foto's aan het maken bent? Nee. Want de kans is groot dat je foto's aan het maken bent van dingen die je geen hol interesseren. Zonde. Want je bent zelfstandig geworden om te kunnen doen wat je graag doet.

Anderzijds zijn de grote groepen van fotografiespecialisaties ook meer dan verzadigd. Je kent ze wel: Trouwfotografen, familieportretjes, kinderen en newborns. Die 50 fotografen die op de facebookpost reageren? Die vissen in die vijver. Spijtig, want de uitblinkers in die stijlen van fotografie moeten enorm opboksen tegen de graaiers die alles proberen binnen te halen.

Gelukkig heb ik geen interesse in trouwers, familieportretjes, kinderen en newborns, en ging ik rustig in een andere vijver vissen die me wel helemaal ligt.

Hondenfotografie

Hondenfotografie is er eentje van. En geloof me: Telkens weer opnieuw vraagt men me of ik daarvan kan leven. Ja hoor. Als je iets met hart en ziel wil doen en doet, kan je er van leven. Je hebt 1 talent nodig, naast het fotograferen, en dat is geduld. Iets dat ik met hopen heb, wat het verschil maakt in deze specialisatie.

 
Charlie & Bisou-24.jpg
 

Vastgoedfotograaf

Het in beeld brengen van gebouwen. De passie en het karakter van het huis mee opnemen in je foto's is niet iedereen gegeven. De foto's zijn al snel kiekjes en dat komt de verkoop niet ten goede.

Het opnemen van de passie en het karakter van vastgoed in de foto heb ik meegenomen van mijn jaren ervaring als Urbexfotograaf. Je dringt binnen in verlaten gebouwen die stilletjes aan terug worden ingenomen door de natuur en schreeuwen om aandacht. Om hun verleden niet verloren te laten gaan. Ze hebben allemaal een verhaal te vertellen. Elk huis vraagt om deze aandacht. Een vastgoedfotograaf kan dit correct weergeven.

 
Chateau de la musique-10.jpg
 

Brandingfotograaf

Of laat het ons op bedrijfsfotograaf houden. Alhoewel brandingfotograaf een betere term is voor wat ik probeer te doen met deze specificatie. Met Het Kollektief helpen we lokale zelfstandigen naar buiten te komen met hun zaak. We zorgen voor herkenbaarheid, oftewel branding. 

Door in de foto's de stijl en sfeer van de zaak mee op te nemen, maak je hiervan het verlengde van hun branding. Heerlijk is dit. We starten met een gesprek met onze klanten en zetten alle mijlpalen op papier. Eens ik met brandingfotografie bij hen aan de slag ga, zitten we bijna op het einde van de rit en maakt mijn werk het plaatje compleet. Echt geweldig om de ganse puzzel dan op zijn plaats te zien vallen. 

 
haironwheels.be - fotoreportage

haironwheels.be - fotoreportage

De Schutter Hoevezuivel - productfoto's

De Schutter Hoevezuivel - productfoto's

 

Eigen werk

Eigen werk zal zich dan weer toespitsen naar reisfotografie, urbexfotografie en natuurfotografie. 

Mijn leergierigheid zorgt er voor dat ik een generalist ben. En dan is fotografie de beste oplossing. Er zijn zoveel verschillende soorten stijlen, dat je je ganse leven kan uitleven met je te verdiepen in de verschillende stromingen. Ik som er enkelen op:

 • wildlife
 • model
 • naakt
 • macro
 • conceptual
 • levitation
 • portret
 • food
 • newborn
 • trouw
 • begrafenis (ja, je leest het goed)
 

Mijn aanraders

Trouwers en dergelijk laat ik dan ook aan mij voorbij gaan. Je kan altijd aan die 50 andere fotografen polsen of zij het zien zitten. Als je mij zou bellen, zou ik de volgende personen aanbevelen:

 • Newbornfotografie: From Ollie with love. Niet omdat ze familie is van mijn vriendin. Brenda is volgens mij de beste newbornfotografe van de BeNeLux en misschien wel daarbuiten. Een dikke pluim voor wat zij kan en doet.
 • Kinderen: Joke Eelen. Joke heeft vorig jaar de sprong gewaagd en ik ben fan van haar werk. Enorm creatief en technisch dik in orde. Ohja, Joke doet ook pasfoto's. Iets wat ik NIET doe. Dus niet voor bellen ;-)
 • Trouwfotograaf: OK, hier zijn er voor mij ook verschillende vissers die ik aanbeveel.
  Two Studios is er eentje van. Olivier (de fotograaf) is door zijn lengte in de mogelijkheid over het publiek heen de kleinste beweging vast te leggen, wat een enorm voordeel is ;-)
  Vos - Bleyens is een andere combinatie die ik voorstel. 2 fotografen die bevlogen zijn in wat ze doen en omdat ze met 2 komen, geen enkel moment missen van je belangrijke dag.
  Floor Bogaerts is de laatste klepper die ik het waard vind aan te bevelen. Ondanks ze in mijn dorp woont, heb ik haar nog nooit persoonlijk ontmoet. Maar ik ben wel fan van haar werk. Ze weet ook een heerlijke sfeer in haar foto's te steken. Voornamelijk door de nabewerking. Knap werk!
 
Stijn Matthé