Foto's maken van je hond? Dit zijn de fouten die je zal maken

"Hoe doe je dat toch?!"

Dat is toch wel de vraag die ik het meeste te horen krijg. Van mensen in mijn omgeving, maar ook van mensen uit andere uiteinden van de wereld. Iedereen vraagt zich af hoe je leuke foto's kan maken van je hond.

Vermoedelijk zijn ze het meest verbaast dat het me lukt met Beagles. Heb je er zelf eentje, dan snap je waar de vraag van komt. Het zijn koppige, actieve beestjes. Ze hebben meestal een soort van ADHD-gedrag op vreemd terrein. Hun zintuigen gaan in overdrive en als fotograaf moet je dan maar zien dat je er leuke foto's van kan maken. Ik kan je dit zeggen: Het kan! En het is nog vrij simpel ook!

Tuurlijk lukt het om foto's te maken van je hond! Deze foto maakte ik tijdens een wandeling. Op minder dan 2 minuten was het klusje in orde.

Lectuur, tutorials, blogs, ...

Ik heb veel gelezen, bekeken, gegoogeld, ge-youtubed (is dat een woord? :-) ) over het onderwerp. En eigenlijk heb ik er niets van meegenomen in mijn werkwijze.

Het is door vallen en opstaan dat ik mijn werkwijze heb afgestemd. En dat doe ik nog steeds na elke shoot. Blijven bijsturen en leren.

3 weken geleden zei iemand me dat ze mijn pagina op de voet volgt en fan is van mijn werk. "Je hebt duidelijk talent". Tof om dat te horen, maar ik vertelde haar dat ik die mening niet deel. Ik doe het graag, maar ben eigenlijk bijna nooit tevreden met het resultaat. Telkens zeg ik tegen mezelf: "Volgende keer moet het beter zijn!".  Je moet kritisch blijven over je werk. Wanneer je meerdere keren op rij tevreden bent van je werk, wordt het tijd om iets anders te gaan doen. Ik geloof dat dat het punt is waarop je richting burn-out begint te gaan. OK, die burn-out is dan nog jaren weg hoor. Maar het wil zeggen dat je interesse weg is en dat je nog weinig wil bijleren over het onderwerp.

Nee, ik heb geen talent en dat wil ik ook zo houden.

Maak dus fouten. Fouten dienen om er uit te leren. En bij het maken van foto's van je trouwe vriend kosten die fouten geen geld. Ze brengen zelfs op.
Ik maak elke shoot fouten. Van de pakweg 300 foto's blijven er rond de 40 over. Dus er zitten wel wat fouten tussen. 

Deze fouten ga je maken:

#1 De shoot alleen doen

Een gouden regel wanneer je foto's maakt van kinderen: Stuur de ouders weg. Ze leiden het kind af. Ze worden boos of roepen tegen hun kind wanneer die niet meteen doet wat er verwacht wordt.

Bij een fotoshoot van je hond is het geen overbodige luxe om iemand je te laten helpen. Bij voorkeur zelfs de baasjes van de hond. De hond voelt zich een stuk beter op zijn gemak. Ze kennen de hond beter dan jij en ze kunnen hem de poses laten aannemen die je wil. Zijn de baasjes enorm rustige mensen? Leuk, ik hou van rustige mensen. Maar tijdens een shoot mag er toch wat gespeeld worden. Dan roep ik er iemand anders bij om even een handje te helpen. 

Wil je het toch alleen doen? OK, denk dan alvast na hoe je de hond in positie gaat zetten op de plaats waar je hem wil, bij hem blijft om de aandacht te houden en terwijl achter de camera kruipt, op de juiste plaats scherp stelt en op de juiste moment de aandacht vraagt zodat de hond in de lens kijkt. Onmogelijk, toch?

 

#2 Recht blijven staan

Duik mee in de leefwereld van je hond en ga plat op je buik liggen! Je krijgt niet alleen een goed beeld van hoe de hond alles beleeft, je krijgt ook meer aandacht van de hond want die ziet ineens een paar ogen op zijn niveau liggen.

Mag je dan niet gaan rechtstaan? Jawel hoor. Dit kan ook een mooi resultaat geven ;-)

#3 Zit! Lig! Af!

Ja tuurlijk! Je mag commando's geven aan je hond. Maar de manier waarop is enorm belangrijk. Het moet leuk blijven voor je hond. Gans de shoot moet de hond ervaren als 'spelen'. Wanneer je bazig commando's gaat geven aan je hond, zal zijn interesse snel weg zijn en is de shoot gedaan.

Blijf rustig tijdens de shoot en wees geduldig. Belangrijk is dat de hond voelt dat het een veilige omgeving is en dat hij (bijna) niets verkeerd kan doen.

#4 Kom Toby, nog even verder doen...

Nee, de hond bepaalt hoe lang de shoot duurt. Hij bepaalt zelfs wanneer de shoot begint. 

Ik doe steeds fotoshoots in mijn garage, op een ondergrond die al veel gebruikt is met andere shoots. Een berg prikkels voor je hond om te verkennen. Wanneer ik met de hond en zijn baasjes de studio in ga, laat ik de hond eerst een tijdje snuffelen terwijl ik de baasjes uitleg hoe we het gaan aanpakken. Na enkele minuten snuffelen proberen we de hond al naar het spel te lokken. Wil hij spelen? Dan zijn we vertrokken. Wil hij liever terug naar buiten? Dan gaan we even terug naar buiten en proberen later nog eens.

Foto's van een hond die iets aan het doen is dat hij niet wil zijn niet mooi. Je wil foto's van je hond zoals je hem kent. Niet van een hond die vol stress zit.

Bij mij duurt een fotoshoot meestal ongeveer 30 minuten. 

#5 Nee, geen snoepje tot je gaat zitten

Het is feest voor je hond. Ontzeg hem geen snoepjes. Op een shoot van 30 minuten worden toch al snel 50 - 60 snoepjes gegeven hoor. "Oei, dat is toch niet gezond voor mijn hond?" Geef hem brokjes of kies voor gezonde snoepjes. Ik koop steeds natuurlijke trainingssoepjes van Cool4pets.

#6 De focus op de neus leggen

De neus kom je het eerst tegen bij je hond. Dus het lijkt goed om de focus daar op te leggen. Dat klopt niet. Focus op de ogen die verstopt zitten achter de neus. De ogen vertellen het verhaal van je hond. Ze geven de toegang tot de ziel. Wil je diep in de ziel kunnen kijken? Hou een snoepje vlak naast je lens. De hond zal op de foto pal je lens in kijken. 

De ogen zijn de toegang tot de ziel van je hond.

Charlie en Bisou vinden het geweldig wanneer ik de studio aan het klaarzetten ben. Ze beginnen dan meteen te stoeien op de ondergrond en maken er hun speelgebied van. Als er eentje af de ondergrond stapt, stoppen ze en gaan ze terug naar het midden van de vloer. 
Zodra ik de lichten aanzet, zijn ze beide er van door. Het zijn geen fotomodellen, spijtig genoeg. 1 X per jaar zetten we ze toch eens in de studio en dan zie je dat het hun toegeving is: "Kom, neem snel wat foto's, dan zijn we er vanaf"

Let ook hier op!

De volgende zaken ben ik ook al tegengekomen en geloof me, je vloekt dan wel eens :-)

  • Licht ondergrondpapier. Dit had ik in mijn eerste shoot gedaan. Nadien heb ik dagen zoet geweest met de vuile poten van de ondergrond te halen in photoshop. Nu kies ik voor een vinyl-ondergrond. Kan je gemakkelijk afwassen. Andere alternatieven zijn mat plexiglas of uren photoshop ;-)
  • Prut in de ogen: Bij mij ligt er steeds een propere handdoek klaar voor de viervoeters. Voor we beginnen worden prutjes uit de ogen gehaald, de snoet even opgeblonken en eventueel kwijl weg gedaan. 
  • Voeten intrekken! Terwijl je hulp bezig is je hond te entertainen ben je volop bezig foto's te nemen. Durf gerust te zeggen dat je hulp hun voeten moet intrekken of hun arm wat hoger moeten houden. Anders heb je een foto van je hond met halve voeten er op :-)
  • Niet in het licht gaan staan. Je wil op je foto de illusie creëren dat de hond alleen is in die ruimte. Als er dan een schaduw verschijnt van een persoon, dan kan je die foto al meteen weggooien. Zet je hulp tussen de lichtbronnen in. Je kan hem ook aan de andere kant zetten, maar dan zit de hond meestal met zijn rug naar het licht, wat niet zo mooi is.
  • Er een spel van maken is de bedoeling, maar let er wel op dat het spel voornamelijk gericht is naar de camera. Als je heel de tijd een rug van een hond voor je hebt, ga je niet veel foto's kunnen maken vrees ik :-)

Conclusie

Foto's maken van je hond is enorm leuk en geeft een leuke band tussen jou en je viervoeter. De geheime ingrediënten zijn spelen, geduld en snoepjes. Geniet er van! Je hond zal snel uitgeteld zijn, maar ook jij zal het 's avonds merken :-)

Wil je een fotoshoot van je hond laten maken? Contacteer me en we spreken af ;-)

Stijn Matthé