Arty Pictures 2.0

Eindelijk was ik er!

foto: Pinterest

foto: Pinterest

Dat fotomateriaal niet goedkoop is, moet ik je niet wijsmaken. Iedere fotograaf heeft wel zijn wishlist. Ook ik heb die. Maar die wishlist vervolledigen doe je niet in 1 keer. Dat zou niet leuk zijn ook niet. Je moet een doel hebben.

Echter, na 5 jaar hard werken en sparen, was mijn wishlist op 2 maart van dit jaar helemaal bij elkaar 'gewerkt'. Eindelijk kon ik met degelijk materiaal een aantal jaren met een gerust hart de baan op om mijn werk te doen.

Een fotorugzak ziet er niet zo groot uit, maar het is een huzarenstukje van stapelen en schikken. Als je een fotorugzak van een professionele fotograaf helemaal zou uitladen, heb je een gevulde tafel aan materiaal bij elkaar liggen. Mijn rugzak was er ook zo eentje. Alles bij elkaar geteld loopt het aankoopbedrag al aardig op. Het aantal cijfers kan je net nog op 1 hand tellen.

Op 2 maart van dit jaar kocht ik nog een lens om mijn lijstje af te maken. De Canon 24-70 f2.8. Geweldige lens waar ik al jaren van droom. Maar de aankoopprijs van meer dan 2.000 euro zorgde er voor dat deze toch niet op een impulsieve manier gekocht kon worden.
Met deze lens ben ik 2 keer aan de slag gegaan. 1 keer voor een fotoreportage, en 1 keer op een concert. Geweldig ding. "Ga ik jaren geniet van hebben" dacht ik nog.

Wet van Murphy

Dinsdag ging ik aansluitend naar onze bureau om de foto's te bewerken. Aangezien we zaterdag een fotoshoot gepland hadden voor onze nieuwe website, liet ik mijn fotorugzak achter op de bureau. Dat spaart mij wat zeulwerk uit.

"Slecht nieuws..."

Donderdag omstreeks 8.30 kreeg ik telefoon van Nies, mijn collega op de zaak. "Stijn, er is ingebroken op de zaak en er is veel materiaal ontvreemd!". Mijn eerste reactie: "Staat die zwarte rugzak nog onder mijn bureau?" Nope, die was ook verdwenen.

In volle vaart rij ik naar onze bureau. We zien lege tafels die besmeurd zijn met cola en Mr. Proper. Alles weg. Rugzak vol materiaal en computer weg.

Onze eerste reactie: Alles van de klanten veilig stellen. We gingen meteen onze computers traceren en wissen van op afstand. De accounts van al onze web-based tools werden meteen aangepast. De dieven kunnen zo alvast niet aan onze klanten aan, wat toch prioriteit nummer 1 is.

Ben ik boos? Eigenlijk niet...

Of toch een beetje, want ook al zijn we goed verzekerd tegen zulk een bezoekjes, het gaat ons toch een smak geld kosten. Geld waarvoor we hard gewerkt hebben. Geld dat we verdiend hebben gedurende de tijd dat iemand anders in de zetel gaat hangen met zijn of haar gezin. 

Maar in boos zijn wil ik geen tijd steken. Het is verloren tijd. Tijd die je nooit nog terug krijgt.

We zullen terug vanaf nul aan onze lijst moeten beginnen. Maar omdat het vanaf nul is, kan ik ook gaan zien of mijn wishlist niet aan een update toe is.
5 jaar geleden koos ik, zoals elke fotograaf, voor een spiegelreflexcamera. Vandaag de dag nog steeds een goede keuze. Maar er zijn ook al andere kapers op de kust: Systeemcamera's. 
Ik had er al een aantal keer naar gekeken, maar omdat de switch te veel met zich zou meebrengen (al het materiaal verkopen en dan opleggen om nieuw materiaal te kunnen kopen), zag ik het eerder als een 'ver-van-men-bed-show'. 

Nu wordt ik gedwongen vanaf nul aan de slag te gaan en is de sprong naar systeemcamera's een simpele keuze. Lichter, compacter, flexibeler. Mijn rug gaat blij zijn en filmen doen we voortaan in 4K ipv HD :-)

foto: CameraJabber

foto: CameraJabber

Naast de 'hardware' ben ik ook al de 'software' kwijt. Honderden euro's aan software die niet mee opgenomen wordt in de verzekering. Daar begint het ophoesten al... In het verleden had ik lokale software draaien. Meer specifiek Lightroom en Photoshop. Wou ik iets doen in die programma's? Dan moest ik naar de bureau gaan. Soms op zondag-ochtend. Niet altijd even leuk, omdat je dan minder thuis kan zijn gedurende het weekend voor zulk een zaken. 
Nu ben ik overgestapt op het CC-pakket van Adobe. Een vaste kost per maand, maar ik kan ook vanop mijn laptop met het pakket aan de slag. Zondag foto's bewerken? Doe ik voortaan van thuis uit :-)

Een beetje bedankt?

Ja toch wel. Ik ben niet boos en kijk zeker niet achterom om te achterhalen wat er gebeurt is en waar al dat materiaal naartoe is.

Ik kijk vooruit en maak nieuwe keuzes. Keuzes die passen bij 2018. Eigenlijk krijg ik een kans aangeboden. Een kans die ik anders ook had, maar niet nam. Nu wordt ik gedwongen ze te nemen en ben er blij voor. Niet alleen blij, maar ook nieuwsgierig. Nieuwsgierig om met die nieuwigheden aan de slag te gaan en opnieuw veel te kunnen bijleren.

Dieven, stiekem bedankt, maar je moet niet nog eens op bezoek komen hoor ;-)