8 X zo maak je de beste foto's voor je sociale media

foto's zijn hot!

Dat je met je zaak best op sociale media zit, moeten we je waarschijnlijk niet meer vertellen. Maar dat je daar best zoveel mogelijk beeldmateriaal gebruikt is alvast een eerste gouden tip die we je willen meegeven. Het gebruik van foto's zorgt voor een stijging van maar liefst 60% in je bereik. Mooie foto's die je publiek aanspreken gebruiken is dus een must.

#1 besteed tijd aan het voorbereiden

Sta even stil bij wat je wil bereiken, wat je wil vertellen. Je zal een plan-van-aanpak moeten voorzien. Zo maak je een foto en geen kiekje.

#2 Sfeer bepalen

Deze foto is genomen tijdens onze eerste teamdag. Een teamdag moet beleving en rust uitstralen

Deze foto is genomen tijdens onze eerste teamdag. Een teamdag moet beleving en rust uitstralen

Met je foto's wil je iets vertellen. Probeer dat dan ook weer te geven in je foto. Wil je een paraplu promoten? Zorg dat er regen op je foto te zien is. Wil je een zonnebril promoten? Zorg voor zon.

  • Kies een geschikte locatie voor het creëren van je sfeer
  • Hou de weersvoorspellingen in de gaten
  • Wil je zonsopgang/ - ondergang of middaguur?
  • Dien je een locatie te huren?

#3 fotomateriaal mee?

Men zegt wel eens "Het beste fototoestel is het toestel dat je bijhebt", en dat klopt volledig. Gelukkig leven we in 2017 en kan je met een smartphone al vrij goede foto's nemen. Wil je toch wat professioneler overkomen? Kies dan voor een systeemcamera of een spiegelreflexcamera.

De mogelijkheden met die twee laatsten zijn uitgebreider. Je kan externe flitsers voorzien, je kan bepaalde lenzen gebruiken om tot het juiste resultaat te komen, enz.

Denk na over de belichting van je foto. Een flitser kan overdag ook handig zijn. Maar ook een reflectiescherm of ander reflecterende materialen worden veel gebruikt voor het maken van foto's.

Ook het maken van luchtfoto's is de dag van vandaag ook toegankelijk geworden voor het grote publiek. Voorzie een drone en klaar is kees ;-)

 

Werk je met een langere sluitertijd? Voorzie dan een statief. Deze foto is opgebouwd uit 3 foto's. De langste sluitertijd was 30 seconden.

Werk je met een langere sluitertijd? Voorzie dan een statief. Deze foto is opgebouwd uit 3 foto's. De langste sluitertijd was 30 seconden.

Checklist voor je fotomateriaal:

  • Vergeet je batterijen niet op te laden
  • Voorzie voldoende geheugenkaartjes
  • Reflectiescherm of externe flitser kan meerwaarde zijn
  • Heb je AA-batterijen nodig voor een externe flitser?
  • Een statief kan handig zijn, wil je een stabiele foto maken met een langere sluitertijd

#4 Kies de juiste instellingen

Werk je met een systeemcamera of spiegelreflex? Dan is het belangrijk dat je de juiste instellingen kiest. Ok, je kan je toestel op de stand 'automatisch' zetten en dan komt het wel goed. Maar dan blijf je waarschijnlijk met een kiekje achter, niet met een foto. Basis uitgelegd zou ik me op het volgende baseren: Fotografeer je iets statisch? Gebruik dan je diafragma. Fotografeer je iets dynamisch? Kies dan voor je sluitertijd.

Best hou je de ISO zo laag mogelijk. Ik fotografeer meestal met een ISO 200. Op donkere plaatsen durf ik nog naar een ISO 640 te gaan, maar veel hoger zal ik niet gaan.

Hoe hoger je je ISO zet, hoe meer kans op 'ruis' in je foto. De schuld voor de ruis wordt vaak in de schoenen van de ISO gestoken, maar ook de verkeerde sluitertijd of diafragma heeft hier aandeel in. Maak enkele 'proeffoto's' om de instellingen juist af te stellen

#5 foto's maken = tekenen met licht

De juiste belichting bepaalt de sfeer van elke foto.

De juiste belichting bepaalt de sfeer van elke foto.

Een geslaagde foto valt of staat door het licht. En dat is een kunst waarvoor je oog moet hebben.

Een open hemel is meestal prachtig. Maar het zorgt voor hard licht en harde schaduwen. Harde schaduwen zijn niet mooi en kan je best vermijden.

Een bewolkte dag geeft dan weer zachte schaduwen. Als de blauwe hemel geen must is voor je foto, kies dan een bewolkte dag om foto's te gaan maken.

Wil je zelf wat bepalen hoe het met het licht zit? Ga dan voor een externe flitser. Kies niet voor de ingebouwde flitser van je fototoestel. Deze duwt al het licht recht vooruit en verpest in een milliseconde gans je foto.

Een externe flitser kan je vaak los van je toestel plaatsen en remote aansturen. Of je kan hem op het plafond richten zodat het licht onrechtstreeks op je onderwerp terecht komt. De lichtbron onrechtstreeks (via plafond of langs opzij) op je onderwerp laten komen oogt veel natuurlijker.

#6 Less is more

Mensen hebben de neiging zoveel mogelijk op een foto te zetten. Dat is net fout. Bepaal wat je de mensen wil laten zien in je foto en maak rond dat bepaalt onderwerp je foto. Heb je meerdere onderwerpen? Overweeg dan om 2 foto's te maken.

#7 bewerk je foto miniem. Manipuleer je foto niet

Een foto nemen is half het werk. Je zal je foto ook nog wat moeten bewerken. Weet bij het nemen van je foto dat je je foto nog kan bewerken. Al hetgeen je echter reeds bij het nemen van de foto in orde kan hebben, is nadien werk uitgespaard. Ik hou er voornamelijk rekening mee dat ik wat vrije ruimte heb rond mijn onderwerp. Zo kan ik de foto nog rechtzetten indien nodig, zonder dat er een stuk van mijn onderwerp wegvalt.

Veel meer dan een foto rechtzetten en de belichting wat bijsturen zou ik niet doen bij een foto. Een vogel of vlekje weggommen kan nog net, maar hou de foto echt en realistisch. Nepfoto's spreken niemand aan.

Alhoewel het heel verleidelijk is om 1.000 filters te gebruiken op je foto's zodat zij net uit de oude doos lijken, is het vaak eerder afbrekend voor je foto.

Neem je foto's van je product? Dan wil je het toch zo realistisch mogelijk weergeven? Geef je het de sfeer van een foto uit de jaren '50? Dan vertel je eigenlijk aan je publiek dat je product uit de jaren '50 komt.

Kies je er toch voor met filters te werken? Gebruik dan niet voor elke foto een andere filter, maar hou het bij één bepaalde filter. Zo kan je aan je publiek meegeven dat dat jouw stijl is.

#8 kosten - baten

Zoals je kan zien komt er heel wat kijken bij het maken van goede foto's. En dan hebben we het nog maar over de basis.

Het is goed om jezelf af te vragen of het wel rendabel voor je is om die tijd er zelf in te steken.

Onlangs belde een klant me op. Hij vertelde me dat hij reeds een ganse voormiddag met 3 man personeel aan het proberen was het juiste resultaat te krijgen met zijn foto's maar dit zonder succes. De dag nadien heb ik op 2 uur tijd het gewenste resultaat geleverd. Dit was voor de klant veel goedkoper dan er zelf tijd in te investeren.

Je kan je tijd vermoedelijk nog beter gebruiken dan dat ;-)

Voilà, 8 tips om de fotografie van je social media kanalen te verbeteren. 

Krijg je er niet genoeg van?

Wil je je graag verdiepen in het nemen van  foto's voor je sociale media? Op 25 januari organiseer ik een workshop 'Smartphonefoto's maken voor je sociale media'. Meer info op onze facebookpagina.