Picasa stopt - wij bekeken de alternatieven

Google laat weten dat ze de stekker trekken uit Picasa. Enkele jaren geleden kocht Google het programma en het was een populair gratis programma om je foto's te beheren en eenvoudige bewerkingen toe te voegen.

Picasa werkt op je computer en je hebt er geen internet voor nodig (buiten het eenmalig downloaden van het programma).

Sinds vorig jaar heeft Google 'Foto's' in het leven geroepen. Al je foto's in de cloud. (cloud = internet) en als je voor een middelmatige kwaliteit gaat, is deze cloudruimte zelfs onbeperkt! Wil je de hoge kwaliteit behouden, moet je het met 15 GB stellen. Meer ruimte nodig wil zeggen dat je je portefeuille moet opendoen.

Ondertussen kennen we Google al een beetje en voor niets gaat de zon op. Dus waarom bieden ze onbeperkte ruimte gratis aan? Ze gebruiken je foto's om hun herkenningssoftware op punt te stellen. Als je in Google zoekt naar het woord 'eifeltoren' weten ze perfect wat je wil en wat je interesseert. Echter, als je een foto van de eifeltoren op het net zet, kan Google nog niet herkennen wat het is en dus je ook niet de gepaste reclame toesturen afgestemd op je interesses.

Alles van je Picasa staat netjes klaar in Google Foto's. De overstap is dus handig gemaakt voor je. Toch willen we nog niet meteen toegeven aan het aangeboden alternatief. We kijken even verder...

 

Bekeken alternatieven

De volgende programma's hebben we bekeken:

  • Photosun
  • Pictomio
  • Pixname
  • Faststone
  • Photoplus
  • Photofiltre pro
  • Piwigo
  • Zenphoto
  • Adobe Revel
  • Zoner Photo Studio Free

We keken naar de gebruiksvriendelijkheid, taal en de prijs. Het programma moet je foto's kunnen beheren en moet eenvoudige bewerkingen kunnen uitvoeren.

De meesten zijn niet in het Nederlands beschikbaar, dus die vielen al meteen af. Pixname legt de nadruk op het hernoemen van je foto's. Piwigo vraagt een eigen server en dergelijke, dus die hebben we zeker uit het lijstje geschrapt. Adobe Revel is betalend en gaat binnenkort opgenomen worden in het cloudpakket van Adobe.

Zoner Photo Studio Free ziet er veelbelovend uit, maar mijn Windows 10 wil de installatie niet starten, dus deze heb ik niet kunnen testen.

Echter... FastStone ziet er niet zo aantrekkelijk uit qua design, maar lijkt toch de moeite om te bekijken. Je kan er ook eenvoudig 'plug-ins' in installeren. Dan denk ik meteen aan net NIK-pakket, dat sinds enige tijd gratis ter beschikking is. Door dit te installeren in onze FastStone hebben we al een mooi programma ter beschikking.

 

Conclusie

Even een zoekactie op het internet laat vele mogelijkheden zien, maar het wordt al snel duidelijk dat we Picasa gaan missen.

Een eenvoudig, mooi ogend programma in het Nederlands met voldoende mogelijkheden voor de medior huis - tuin - fotograaf is niet evident om te vinden.

Geef je niet veel om een afgelikt design en hou je liefst je foto's offline? Dan is FastStone een goede keuze. Zeker in combinatie met het NIK-pakket van Google.

Kan je er mee leven dat een computerprogramma je foto's screent en wil je je foto's op verschillende toestellen ter beschikking hebben? Dan is Google Foto's een goed alternatief.

De foto's in Google Foto's zijn trouwens eenvoudig te bekijken op al je toestellen (computer, tablet, smartphone). Je kan er de eenvoudigste bewerkingen op toepassen en ze organiseren in albums.

Picasa, we gaan je missen...